Parkinson Kliniek

Heeft u de ziekte van Parkinson en merkt u dat uw dagelijkse activiteiten moeilijk zijn? Ondervindt uw mantelzorger ook problemen in de thuissituatie? Als u dat wenst, kunt u bij Zorggroep Groningen terecht in de Parkinson Kliniek. Hier krijgt u een tijdelijke behandeling gericht op uw mogelijkheden en het verbeteren van uw functioneren. We kijken ook naar uw thuissituatie. Misschien kunnen we daar aanpassingen doen die het voor u en uw mantelzorger gemakkelijker maken. Zodat u, na uw verblijf in de Parkinson Kliniek, terug kunt keren naar uw eigen woning.

Wanneer komt u in aanmerking voor de Parkinson Kliniek?

Als het voor u en uw mantelzorger lastig is thuis te functioneren, dan komt u in aanmerking voor een verblijf in de Parkinson Kliniek. Hiervoor is een verwijzing nodig van uw behandelend neuroloog en van een direct betrokken neuroloog uit het UMCG of het Martini Ziekenhuis Groningen. Vaak wordt er besloten tot opname als er veel problemen zijn die het lastig maken thuis te functioneren. We hanteren geen leeftijdsgrens.

Parkinson Kliniek bij Zorggroep Groningen

Bij aankomst krijgt u een persoonlijk begeleider, de Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV’er). De EVV’er is uw vaste aanspreekpunt die de zorg en psychosociale begeleiding coördineert. In de eerste week brengen we uw problemen in kaart. Dat doen we door gesprekken met u en uw mantelzorger, observatie en onderzoek. Dit bespreken we in het multidisciplinair overleg. We vormen een behandelteam en stellen een zorg- en behandelplan op. Hierin staat welke individuele therapieën u het beste helpen.

Verder kijken we naar uw medicijngebruik. Het kan zijn dat het bijgesteld moet worden. Tot slot bespreekt onze activiteitentherapeut met u aan welke activiteiten u graag deel wilt nemen. Misschien wilt u graag weer zelfstandig koken of schilderen. Alles wat nu lastig is. Dat nemen we op in uw wekelijkse planning.

Behandelingen Parkinson Kliniek

Tijdens uw behandeling werkt u maximaal zes weken aan dingen die voor u lastig zijn in uw dagelijks leven. Er is constant observatie. In de eerste week meten we regelmatig uw bloeddruk. Tijdens de hele periode voert u cognitieve testen uit. Ook observeren wij uw motoriek. De behandelingen vinden plaats in Maartenshof. Hier zijn de specialisten van ons Expertise behandelcentrum aanwezig. Zij zijn specifiek geschoold in Parkinson. Ze bieden gerichte zorg aan zoals:

Verblijven in de Parkinson Kliniek van Zorggroep Groningen

Onze woning voor de Parkinson Kliniek biedt plaats aan acht personen. U krijgt uw eigen slaapkamer en deelt de badkamer met één andere bewoner. De ruime huiskamer en woonkeuken deelt u met de andere bewoners.

Dagindeling Parkinson Kliniek

Bij deze tijdelijke behandeling verblijft u vier tot zes weken op onze locatie Maartenshof. Het traject is intensief en de dagindeling is heel gestructureerd. Er zijn vaste gezamenlijke momenten op de dag zoals de lunch en het avondeten. Natuurlijk zijn er behandelingen, afspraken en andere activiteiten. U bepaalt zelf wat u in de avond wilt doen. Zorggroep Groningen heeft tal van faciliteiten en activiteiten. Zoals een brasserie, een winkel, kapsalon en een pedicure. Ook organiseren we wekelijks verschillende (recreatieve) activiteiten. Als u het leuk vindt, kunt u hieraan deelnemen.

Geschoolde en ervaren medewerkers

De EVV’ers en behandelaars op de parkinsonwoningen zijn allemaal geschoold door ParkinsonNet. Dit is een landelijk netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van cliënten met Parkinson. Zij helpen u met medicijnen, de apomorfine- en duodopapompen. Uiteraard zijn ze bekend met de ongemakken van deze ziekte. Ze weten goed hoe ze hiermee om moeten gaan.

Weer naar huis

Natuurlijk hopen we dat uw fysieke gezondheid, door uw verblijf in de Parkinson Kliniek, flink verbeterd is. Samen hebben we er hard aan gewerkt u zoveel mogelijk zelfredzaam te maken. U en uw mantelzorger hebben hiervoor praktische handvaten gekregen. Tijdens uw verblijf was uw dagindeling heel gestructureerd. Het kan u helpen om dit ritme vol te houden. Voor u terugkeert, bespreken we hoe we u hierin kunnen ondersteunen. Als het niet mogelijk is terug te gaan naar uw thuissituatie, dan ondersteunen we u bij het zoeken naar een andere woonvorm.