Samenwerken zorgt voor vlotter herstel

Interview met senior orthopedisch adviseurs Mark van der Heide en Henk Zijlstra

Zorggroep Groningen werkt samen met diverse ketenpartners. OIM Orthopedie in Haren is daar één van. Het bedrijf levert orthopedische hulpmiddelen en diensten aan cliënten die bij Maartenshof revalideren. Mark van der Heide en Henk Zijlstra zijn beiden senior orthopedisch adviseur bij OIM Orthopedie. Zij vertellen wat de meerwaarde is van een goede samenwerking en hoe ze Zorggroep Groningen ondersteunen.

Samen inspelen op complexe zorgvraag

Mark: “Sinds 2009 werken we veelvuldig samen met Zorggroep Groningen. Hier verzorgen we hulpmiddelen, zoals spalken en protheses, met name voor ouderen. Door het groeiend aantal cliënten merken we dat de hulpvraag steeds complexer wordt. De verschillen in leeftijd, aandoening en hulpvraag maken het werken op Maartenshof voor ons heel boeiend. Bovendien is het fijn om te merken dat we samen met de fysiotherapeuten en het afdelingspersoneel van Zorggroep Groningen meegroeien met de veranderende zorgvraag.”

Therapie en hulpmiddel goed op elkaar afgestemd

Ons belangrijkste doel is om cliënten in een veilige omgeving vlot en kundig te begeleiden naar zelfstandig bewegen. Henk: “Met de fysiotherapeuten van Zorggroep Groningen kijken we continu op welke manier de therapie en het hulpmiddel elkaar versterken. Het geeft ons allemaal veel voldoening dat juist die unieke samenwerking voor een sneller herstel van cliënten zorgt.”

Mark vult aan: “We handelen binnen het zorgpad amputatie. Dit zorgt ervoor dat we vanaf het eerste moment, na opname bij een cliënt met een amputatie, al betrokken zijn. Samen met de behandelaren van Maartenshof faciliteren we de stappen die vooraf nodig zijn om iemand met een amputatie te kunnen revalideren. We zien erop toe dat de juiste handelingen, met betrekking tot het voorzien van een juiste prothese, op tijd plaatsvinden. De meerwaarde van onze samenwerking zit juist ook in dit voortraject.”

Begeleiding op maat

Henk ervaart de afstemming tussen Zorggroep Groningen en OIM Orthopedie als onmisbaar. “Goed overleg is essentieel voor een succesvol revalidatieproces. Onder meer omdat elk hulpmiddel om goede instructies en onderhoud vraagt. Wij zorgen ervoor dat deze informatie beschikbaar is. Laatst hebben we bijvoorbeeld samen met het personeel van Zorggroep Groningen een instructievideo gemaakt, zodat de instructies voor hulpmiddelen nog beter en duidelijker zijn. Zorggroep Groningen gebruikt deze informatie ook weer in het contact met de cliënt. Op die manier krijgt hij of zij altijd helder en persoonlijk advies.”

Persoonlijke band met cliënten

De vertrouwensband die beide heren met cliënten opbouwen vinden ze erg belangrijk. Mark licht toe: “Daarmee kunnen we echt individuele hulp bieden en het vertrouwen geven dat ze altijd bij ons terecht kunnen. Het is fijn dat Zorggroep Groningen ons die ruimte geeft en dat we ook het gezicht van de cliënt kennen.”

Mark: “Laatst liep een cliënt, een week nadat hij zijn beenprothese kreeg, met een grote grijns op het gezicht door de hal van Maartenshof. Dat was geweldig om te zien. Hij bedankte ons voor de zorgvuldige en persoonlijke aandacht. Die lach zie ik vaker tijdens mijn bezoeken aan Maartenshof. Cliënten zijn trots, maar bovenal tevreden over de specialistische zorg die ze krijgen.”

>> Klik hier om terug te keren naar alle artikelen van de nieuwsbrief