Kennis vergaren en delen maakt ons sterk

Interview met fysiotherapeute Anna Dijkstra

Prothesiologie heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Nieuwe kokertechnieken, energy-storing voeten, lichtgewicht materialen en siliconenkokers zijn slechts enkele voorbeelden van recente innovaties. Met deze nieuwe, frisse inzichten kan de fysiotherapeut optimale zorg en behandeling geven aan revaliderende amputatiepatiënten. Uiteraard hoort daar ook goede scholing en training bij. De fysiotherapeuten van Zorggroep Groningen beschikken over de juiste kennis en kunde om cliënten zo goed mogelijk te begeleiden. Elk met een eigen specialisme. Anna Dijkstra is fysiotherapeut in Maartenshof. Ze is gespecialiseerd in revalidatie na een amputatie.

Goede training is van grote waarde

“Ik ben sinds 2008 werkzaam in Maartenshof als fysiotherapeut. De afgelopen acht jaar heb ik veel revalidatiecliënten na een amputatie begeleid. Ik kwam er gaandeweg achter dat ik me op dit gebied wilde specialiseren. Tot op de dag van vandaag volg ik regelmatig trainingen. De prothesetraining, die ik recent bij Zuyd Opleiding en Training heb gevolgd, was daar één van. Tijdens de training kwam o.a. de voorbereiding op de prothese aan bod, zelfredzaamheid zonder prothese en het functioneren met prothese. Er werd geoefend met cliënten die daadwerkelijk een amputatie hebben ondergaan.”

“Het idee dat ik door training & opleiding cliënten nog beter kan helpen, geeft een extra dimensie aan mijn mooie beroep. Een goede opleiding heeft echt toegevoegde waarde. Alles wat ik leer tijdens trainingen, neem ik mee naar de dagelijkse praktijk en deel ik met mijn collega’s.”

De kracht van kennis delen

Kennis delen onder collega’s is bij Zorggroep Groningen heel normaal. “Het maakt ons als organisatie sterk en krachtig. Samen weten we alles op het revalidatievlak. Regelmatig organiseren we vakinhoudelijke middagen en vertellen we elkaar wat we geleerd hebben op een training.”

Vooruit kijken

Steeds meer cliënten komen na een amputatie bij Zorggroep Groningen om volgens de meest recente inzichten te revalideren. “Het welbevinden van de cliënt staat bij Zorggroep Groningen op nummer één. Wat hij of zij belangrijk vindt in het revalidatieproces, dat is wat er echt toe doet. Daarom is goede samenwerking met onder meer het ziekenhuis en de instrumentmaker van essentieel belang. Nu, maar ook in de toekomst, zodat wij onze cliënten van de beste revalidatiezorg kunnen blijven voorzien.”

>> Klik hier om terug te keren naar alle artikelen van de nieuwsbrief