Revalideren bij Zorggroep Groningen is hard werken

Interview met mevrouw Jager, cliënt

Mevrouw Jager (80) revalideert sinds anderhalve maand bij Zorggroep Groningen. Ze verblijft tijdelijk op de revalidatieafdeling in Maartenshof. Daar herstelt ze van een beroerte die haar ruim drie maanden geleden trof. Mevrouw Jager revalideerde al eerder bij Zorggroep Groningen. Toen verbleef ze in Innersdijk. Nu Zorggroep Groningen de revalidatiezorg heeft gecentraliseerd in Maartenshof kon ze daar gelukkig snel terecht na haar ziekenhuisopname.

Revalideren dicht bij huis

Mevrouw Jager woont in de wijk Paddepoel in de stad Groningen en is blij dat ze zo dichtbij huis kan revalideren. "Het is een centrale plek," vertelt mevrouw Jager, "die gemakkelijk te bereiken is voor mijn man en overige familieleden."

Maartenshof is gevestigd in het zuiden van de stad Groningen met als voordeel dat het vlak aan de A7 en de A28 gelegen is. Zo is het voor bezoekers gemakkelijk bereikbaar.

Flinke inzet voor het beste herstel

Mevrouw Jager vindt haar revalidatietraject best pittig. Ze maakte al veel mee in haar leven. Zo genas ze van kanker en revalideerde ze al eerder bij Zorggroep Groningen in Innersdijk. Ze hoopt binnenkort gewoon weer naar huis te kunnen, maar vindt de revalidatieperiode intensief en het vergt veel van haar. Uit onderzoek is gebleken dat het meeste herstel de eerste drie maanden na een beroerte optreedt. Daarom vraagt het revalidatietraject om een flinke inzet. Mevrouw Jager volgt meerdere dagen in de week fysio- en ergotherapie en ook logopedie is een belangrijk onderdeel van het revalidatietraject.

Voordelen van de centralisatie

Het voordeel van de centralisatie is dat alle disciplines samenwerken op één locatie. Omdat de gevolgen van een beroerte voor iedere cliënt anders zijn, wordt er nooit een standaardtherapie gegeven, maar is elk behandelprogramma maatwerk. Op die manier zorgen we ervoor dat een cliënt zo goed mogelijk herstelt en leert omgaan met de gevolgen die een beroerte met zich meebrengt. Ook met de indeling en aankleding van de afdeling is optimaal rekening gehouden met het herstel van de cliënt. Zo is de fysioruimte op de afdeling op dezelfde gang waar mevrouw Jager verblijft en is alle zorg dicht rondom de patiënt georganiseerd. En dat is wel zo prettig, vindt mevrouw Jager.

Optimaal revalidatieklimaat

Mevrouw Jager is erg tevreden over de zorg bij Zorggroep Groningen. Het contact met de zorgmedewerkers is aangenaam en zij hebben een belangrijke rol bij de revalidatie. Ze proberen mevrouw Jager te motiveren en ze stimuleren haar om zoveel mogelijk dingen zelf te doen en regelmatig te oefenen. De kans is dan het grootst dat ze die dingen zelf weer kan als ze naar huis mag. Thuis kookt mevrouw Jager nog regelmatig samen met haar man. Al gaat dat soms wat moeizaam, toch hoopt ze dat bij thuiskomst wel weer te kunnen doen.

>> Klik hier om terug te keren naar alle artikelen van de nieuwsbrief