‘Geriatriefysiotherapie in de eerstelijn: een vak apart’

Interview met Michiel Bos, eerstelijns fysiotherapeut bij Zorggroep Groningen

Michiel Bos werkt al ruim tien jaar met zijn collega Stefan Straatman als eerstelijnsfysiotherapeut bij Zorggroep Groningen. Daarvoor werkten ze beide jaren in het verpleeghuis. Bij elkaar opgeteld bezitten ze daarmee tal van jaren kennis en ervaring op het gebied van geriatriefysiotherapie. En dat is toch echt een vak apart, aldus Michiel.

Nazorg na revalidatieperiode

Na een revalidatieperiode ontvangt 50% van de revalidanten nog nazorg in de vorm van eerstelijns fysiotherapie. Ongeveer één op de tien cliënten kiest ervoor om deze behandeling voort te zetten bij Zorggroep Groningen. Michiel vertelt: “Als cliënten uit gerevalideerd zijn, dan komt er een einde aan de revalidatieperiode bij Zorggroep Groningen. Ze mogen naar huis. Vaak een moment waar cliënten met veel inspanning naar toe hebben gewerkt. Daarom is de blijdschap dan ook groot.

"Niettemin is het voor hen belangrijk om na deze periode nog nazorg te ontvangen. Vaak behelst dit onder andere fysiotherapie. Michiel vervolgt: “Veel cliënten realiseren zich de noodzaak hiervan voor hun herstel. Het grote voordeel van eerstelijnsfysiotherapie bij Zorggroep Groningen is dat diverse disciplines, zoals de revalidatiearts, de orthopeed en de geriater hier in consult komen. Vaak maken we dan een gezamenlijke afspraak waarbij alle specialisaties bij elkaar komen en dat is wel zo prettig voor de cliënt.’’

Afstemming voor een vlekkeloze overgang

De fysiotherapeuten van Zorggroep Groningen zijn gespecialiseerd in fysiotherapie voor ouderen. Michiel deed de masteropleiding Geriatriefysiotherapie. Ook is hij betrokken bij het Geriatrie Fysiotherapie Netwerk Groningen. “Geriatriefysiotherapie is echt een vak apart,” vertelt Michiel. "Bij Zorggroep Groningen hebben we het voordeel dat we alle kennis en expertise op dat gebied in huis hebben.” De centralisatie heeft er aan bij gedragen dat de lijnen tussen de zorg en behandelaren nog korter zijn en kennis gemakkelijker overdraagbaar is. “Doordat de cliënt hier al enige tijd verblijft kennen we de geschiedenis van de cliënt”, aldus Michiel. “We kunnen het dossier inkijken en als er overleg nodig is met iemand van de zorg of een behandelaar dan kan dat. Het kan handig zijn om de vooruitgang van een cliënt samen af te stemmen. Ook is het administratief gemakkelijk af te handelen, doordat het om een bekende cliënt gaat.”

De voordelen voor de cliënt

“Er is een aantal voordelen voor de cliënt als het gaat om eerstelijns fysiotherapie bij Zorggroep Groningen”, vertelt Michiel, terwijl hij de fysioruimte op de begane grond laat zien. De ruimte is extra groot, zodat er veel ruimte is voor de apparatuur en om met de cliënt te oefenen. Hij vervolgt zijn verhaal: “We hebben veel apparatuur en gewichten die gebruiksvriendelijk zijn voor ouderen. Ook beschikken we over bredere banken en apparaten die niet in alle eerstelijnspraktijken staan. Dit bevordert het gebruiksgemak voor onze cliënten en zo kunnen we hen optimale zorg bieden.” Ook wordt er rekening gehouden met de lengte van de afspraken. Michiel: “Oudere mensen hebben vaak iets langer de tijd nodig om een oefening uit te voeren. Daarom duurt een afspraak bij ons al gauw een uur tot anderhalf uur. Zo is er voldoende tijd voor de cliënt om de oefeningen goed en in alle rust uit te voeren.”

Prettige en motiverende sfeer

De eerstelijnsfysiotherapie bij Zorggroep Groningen is letterlijk en figuurlijk gemakkelijk toegankelijk voor de oudere cliënt. Je kunt zo even binnenlopen om te komen kijken en te overleggen met één van de fysiotherapeuten. “Dat maakt het voor cliënten laagdrempelig. De sfeer is hier prettig en motiverend. Samen met de cliënt zoeken we de grenzen van de mogelijkheden op, maar wel zo dat het verantwoord blijft. Door de specifieke kennis van en ervaring met geriatriefysiotherapie weten we wat effect heeft en hoe dat verantwoord blijft,” vertelt Michiel. “De bereidheid van de cliënt om te oefenen is erg belangrijk. Dat is een voorwaarde, zodat de cliënt zijn of haar eigen doelen kan behalen. Van ons mag je deze stimulans verwachten.”

>> Klik hier om terug te keren naar alle artikelen van de nieuwsbrief