Samenwerken aan de volgende stap

Interview met technisch geneeskundige Marco Raaben en fysiotherapeut/bewegingswetenschapper Maarten Westmaas

Zorggroep Groningen en UMC Utrecht werken sinds dit jaar nauw samen binnen het COMFORT project. Onderdeel van dit programma is de SensiStep: een biofeedbacksysteem dat de beenbelasting inzichtelijk maakt tijdens het lopen. Het project zit nog in de onderzoeksfase. Technisch geneeskundige Marco Raaben van UMC Utrecht en fysiotherapeut/bewegings-wetenschapper Maarten Westmaas van Zorggroep Groningen vertellen over het onderzoek en de eerste veelbelovende resultaten.

Op zoek naar nieuwe kennis

Het Expertise Behandelcentrum van Zorggroep Groningen heeft sinds een aantal jaren een Wetenschappelijke Onderzoekscommissie (WOC). Maarten Westmaas licht toe: “Vanuit de WOC hadden we al contacten met diverse onderzoeksinstellingen. In die context was ik op een congres en kwam ik iemand tegen die gebruik maakte van de SensiStep. Ik zag direct dat dit een grote meerwaarde zou bieden bij revalidatie na een heupfractuur. Toen heb ik contact gezocht met Marco.”

Zinvolle wisselwerking

Marco Raaben vertelt: “Wij zijn erg blij dat Zorggroep Groningen gemotiveerd en enthousiast is om mee te doen aan ons onderzoek. We zijn overtuigd van de voordelen van de SensiStep, maar willen dit ook wetenschappelijk onderbouwen. De feedback die we uit hun revalidatiecentrum krijgen, is onmisbaar voor ons.” Maarten vult aan: “We volgen eerst 200 patiënten om een nulmeting te krijgen. We behandelen ze met behulp van de traditionele weegschaal, maar tegelijkertijd meten we hun belasting met de SensiStep. Op die manier verkrijgen we inzicht in onze geschatte en de werkelijke belasting. Dat is niet alleen heel zinvol voor ons, maar ook motiverend voor patiënten.”

Innovatief revalidatieprogramma

De SensiStep valt samen met twee andere innovatieve technieken binnen het COMFORT project. Dit Europese project staat voor COMplex Fracture Orthopedic Rehabilitation. Marco licht toe: “Naast de SensiStep maken we gebruik van een botdichtheidsmeter en slimme algoritmen. De botdichtheidsmeter registreert via radargolven hoe goed een bot geneest. In tegenstelling tot een röntgenfoto is dit niet schadelijk voor de patiënt. De gegevens van de botdichtheidsmeting en de SensiStep combineren we vervolgens in een slim algoritme dat de optimale belasting bepaalt. Met behulp van de SensiStep kun je tijdens het lopen direct en nauwkeurig zien of de patiënt zijn benen en botten in de juiste mate belast.”

Sneller en kwalitatiever herstel

Marco en Maarten zijn hoopvol over de toepassing van de SensiStep. Marco: “Gemiddeld heeft iemand van 55 jaar of ouder, met een gebroken heup na een val, een opnameduur van 61 dagen. Met behulp van de SensiStep kunnen we de gemiddelde opnameduur met 10% terugdringen.” Maarten vult aan: “De opnameduur in Zorggroep Groningen ligt al onder het landelijk gemiddelde en kan in de toekomst dus nog verder omlaag. Tegelijkertijd krijgt de behandeling een hogere kwaliteit. Doordat we voortdurend zoeken naar vernieuwende en betere behandelmethodes, zijn onze cliënten sneller weer op de been. Daar doen we het voor!”

>> Klik hier om terug te keren naar alle artikelen van de nieuwsbrief