Ik heb de ziekte van Parkinson

Als u de ziekte van Parkinson heeft, dan merkt u wellicht dat er veel verandert. Lichamelijk, maar ook in uw geheugen. Daarnaast maakt deze ziekte uw dagelijkse activiteiten moeilijker. Zorggroep Groningen is dé specialist in parkinsonzorg. Wij werken nauw samen met het UMCG en het Martini Ziekenhuis. Onder andere in de vorm van Punt voor Parkinson. Onze zorg is er voor u en, indien gewenst, voor uw mantelzorger.

Wat is de ziekte van Parkinson?

Parkinson is een hersenaandoening. Deze ziekte zorgt ervoor dat u steeds minder controle heeft over uw lichaam. Beven, stijfheid, trillen en andere stoornissen in de motoriek zijn veelvoorkomende symptomen van Parkinson. Vaak begint dit aan één kant van uw lichaam. De eerste verschijnselen zijn vaak subtiel. U merkt misschien dat één van uw armen niet meer mee zwaait bij het lopen. Of u gaat klein en kriebelig schrijven. Maar Parkinson brengt ook cognitieve veranderingen met zich mee. Misschien vergeet u meer of heeft u moeite met het houden van overzicht. Een geneesmiddel voor Parkinson is er nog niet. Wel is het te behandelen waardoor de verschijnselen minder worden.

Hoe beïnvloedt Parkinson uw leven?

Deze ziekte vergt veel van u zelf en misschien ook van uw mantelzorgers. De ziekte van Parkinson kan behalve problemen met bewegen ook psychologische veranderingen met zich meebrengen. Veranderingen in gedrag, in kennis en inzicht, maar ook in emoties. Verder treden er bij Parkinson vaak andere effecten op. Zoals gewichtsverlies en moeite met spreken.

Wat doet Zorggroep Groningen bij Parkinson?

Wij gaan met u in overleg over uw wensen met betrekking tot de gewenste behandelingen in verschillende fases van deze ziekte. Dit doen wij op onze locatie Maartenshof. Dit is één van de weinige verpleeghuizen in Nederland gespecialiseerd in de behandeling en verzorging van cliënten met Parkinson. Met de komst van Punt voor Parkinson hebben wij een polikliniek speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson op onze locatie. Daarnaast hebben we een kliniek die bestaat uit twee afdelingen: een Kliniek voor kortdurend verblijf en een Long Stay afdeling. Onze specialisten bieden gerichte zorg aan zoals: