Ik ben vergeetachtig

Vergeet u meer dan normaal? Vindt u het lastig om te herinneren wat u gisteren of kort geleden heeft gedaan? Merkt u dat het moeilijk  is om de juiste woorden te vinden? Dan kan het zijn dat u de ziekte van Alzheimer heeft. We noemen dit ook wel dementie. De kenmerken van deze ziekte kunnen u behoorlijk onzeker, boos of verdrietig maken. Als u hierbij hulp nodig heeft, doen wij er alles aan om u en uw familie goed te begeleiden.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ziektes waarbij de verwerking van informatie in uw hersenen is verstoord. De ziekte van Alzheimer is één van de meest voorkomende vormen. Het ziekteproces bij dementie is niet te stoppen. Dit betekent dat de hersenen door de ziekte steeds verder beschadigd raken en hierdoor niet meer functioneren.

Dementie herkennen

De eerste verschijnselen van dementie zijn voor iedereen anders. Toch komt het vaak voor dat uw partner of familielid het gevoel heeft dat er iets ‘niet pluis is’. Aanleiding zijn subtiele maar terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in uw karakter. Alles waar u het hoofd bij moet houden, kost namelijk extra inspanning. Een gesprek, een tv-uitzending of gewoon wat dingen op een rijtje zetten.

Hoe beïnvloedt dementie uw leven?

Dementie confronteert u met het verminderen van uw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren. Dat maakt u misschien angstig, boos of juist verdrietig. Dan is het heel belangrijk om contact te houden met uw familie. Omdat uw belevingswereld verandert, is het belangrijk om uw omgeving hier zo goed mogelijk op aan te passen.

Wat doet Zorggroep Groningen bij dementie?

Heeft u, of uw familie, vragen over hoe om te gaan met dementie? Of kunt u niet meer zelfstandig blijven wonen? Ondanks de inzet van uw partner, kinderen, buren, vrienden, vrijwilligers en professionele hulpverleners? Dan helpt Zorggroep Groningen u graag verder. Bijvoorbeeld met dagbehandelingen of een opname. Als u dat wenst, kunt u gebruik maken van de behandelingen van ons Expertise Behandelcentrum, zoals:

 

Ik ben hier in goede handen!

- Denice