Hoe kan ik cliëntondersteuning aanvragen?

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Iedereen die recht heeft op zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) of vanuit de WMO kan hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij ondersteunt u of uw naaste met al uw vragen rondom het regelen en de uitvoering van (langdurige) zorg. U heeft recht op deze cliëntondersteuning als u een indicatie heeft van het CIZ voor zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) of wanneer u zorg ontvang vanuit de gemeente.

Wat is cliëntondersteuning?

De cliëntondersteuner denkt met u mee over hoe u de zorg die het beste bij uw situatie past goed kunt organiseren. De cliëntondersteuning is vooral gericht op de versterking van uw positie, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken over uw zorg. Een cliëntondersteuner staat naast u, denkt mee (los van alle partijen) en betrekt waar mogelijk uw sociale netwerk (bijvoorbeeld familie, mantelzorgers en vrijwilligers) bij het zoeken naar oplossingen. De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in uw buurt.

Wat kan de cliëntondersteuner voor u betekenen?

In de factsheet ‘cliëntondersteuning Wlz’ vindt u meer informatie over de rol van de cliëntondersteuner, wat de cliëntondersteuner voor u kan betekenen en de financiering van de cliëntondersteuning. Ontvang u zorg vanuit de WMO dan verwijzen wij u voor meer informatie naar de gemeente waar u woont.

Hier vindt u de factsheet Cliëntondersteuning Wet langdurige zorg (Wlz).

Wilt u gebruik maken van cliëntondersteuning?

Wanneer u gebruik maakt van zorg op grond van de Wlz en een CIZ indicatie heeft, kunt u cliëntondersteuning aanvragen bij het Zorgkantoor (klik hier om naar de website te gaan van Zorgkantoor Menzis). Met een CIZ indicatie kunt u cliëntondersteuning krijgen bij de Menzis Zorgadviseur, MEE, Zorgbelang, SCOT en Dichtbij. Ontvangt u zorg vanuit de gemeente, dan kunt u voor cliëntondersteuning contact opnemen met de betreffende gemeente waar u woont.

Vragen?

Heeft u vragen over cliëntondersteuning? Dan kunt u contact opnemen met het informatiepunt van Zorggroep Groningen; telefoonnummer (050) 549 5715 of e-mail: informatiepunt@zorggroepgroningen.nl. Wij helpen u graag verder.