Wederom een cliëntenwens vervuld: Terug naar de kust!

11 jul 2016

Tot een paar jaar geleden trok echtpaar Roorda er vaak samen op uit. Waar ze ook heen gingen, ze zorgden er altijd voor dat ze in de buurt van strand en zee waren. Inmiddels laat de gezondheid van meneer Roorda deze gezamenlijke uitstapjes niet meer toe. Hij woont sinds een jaar in verzorgingshuis Innersdijk. Zijn vrouw woont nog thuis. Hun grote wens was om samen nog één keer naar de kust te gaan. Mevrouw Roorda stuurde deze wens in en niet veel later reden ze richting zee. Het werd een heuglijke dag!

“We hebben het zo fijn gehad. Mijn man is dementerend en zit door omstandigheden ook nog eens in een rolstoel. Desondanks kon ik aan alles merken dat hij genoot,” vertelt mevrouw Roorda. “Ik bezoek hem elke dag. Vaak ben ik de hele middag in Innersdijk en help ik met koffieschenken en andere activiteiten. Op die manier kunnen we toch veel samen zijn. Door de afnemende gezondheid van mijn man durfde ik niet meer gezamenlijk een uitstapje te maken. Daarom was ik zo verheugd dat we onder begeleiding van zijn verzorgers op pad gingen. Dat gaf me een veilig gevoel.”

Enerverende ochtend
Meneer Roorda maakte het de ochtend van het uitstapje nog wel even spannend. Zijn vrouw vertelt: “Toen ik ’s morgens bij hem kwam, lag hij nog te slapen. Even leek het erop dat we hem niet mee konden krijgen. Gelukkig draaide dat snel bij. Toen hij eenmaal in de auto zat, heeft hij de hele weg vrolijk om zich heen gekeken. Bij aankomst in Lauwersoog hebben we op de dijk gezeten. Hier zagen we de boot van Schiermonnikoog aankomen. Pas tegen het einde van de middag waren we weer terug. Doorgaans doet mijn man altijd een middagdutje, maar hij heeft de hele dag geen oog meer dicht gedaan. Hij zat vol energie!”

Geluk met het weer
De Roorda’s zijn altijd verknocht geweest aan de kust. “Al onze vakanties waren aan zee: Ameland, Texel, Zeeland, maar ook Duitsland. We hadden altijd mooi weer!” De gewenste dag in Lauwersoog werd weer zo’n stralende dag. “Wat hadden we daar een geluk mee. Er was slecht weer voorspeld, maar het was lekker warm en de zon scheen volop!”

Anders dan vroeger
Ook al was de zon weer aanwezig, het dagje strand is moeilijk te vergelijken met eerdere vakanties. “Het is allemaal zo anders nu. Vroeger fietsten we veel en liepen we lange stukken over het strand. We zijn nu veel minder mobiel en zagen de zee van veraf. Dat is anders dan vroeger, maar zeker net zo waardevol,” zegt mevrouw Roorda. “Mijn man was de dag al gauw weer kwijt, maar als ik hem de foto’s laat zien, verschijnt er een grote lach op zijn gezicht. Dat maakt mij ook gelukkig.”

Een week na het vervullen van de wens is dhr. Roorda op 4 juni jl. overleden. Het vervullen van zijn wens is nu nog meer een afsluiting geweest van een lang leven samen.