Nieuwe onderzoekslijn naar revalidatiezorg

24 jun 2014

De Wetenschappelijke Onderzoekscommissie (WOC) houdt zich bezig met de aanvragen voor onderzoek van hogescholen en universiteiten. Daarnaast denken zij ook na over welke onderzoeksvragen Zorggroep Groningen zelf beantwoord wil zien. Naast de onderzoeken die al lopen naar Parkinson en ‘Bewegen bij dementie’ is er een derde onderzoekslijn opgestart. Deze gaat zich specifiek richten op de revalidatiezorg.

Effectievere fysiotherapie

Momenteel vinden verkennende gesprekken met het Martiniziekenhuis plaats over deze onderzoekslijn. Tevens is een student fysiotherapie bezig om een literatuurstudie te doen naar de meest effectieve fysiotherapeutische behandelmethode voor kracht en conditie bij electieve orthopedie (nieuwe heup en nieuwe knie). Het idee leeft dat deze mensen vooral vaak (dagelijks) therapie moeten hebben, terwijl anderzijds bewezen is dat je na krachttraining een dag rust moet nemen. Door dit te onderzoeken hopen we een duidelijker en wetenschappelijk gefundeerd beeld te krijgen over de beste manier van behandelen. Dankzij een samenwerking met het Martiniziekenhuis kunnen we hier nog meer onderzoek naar doen.

Sprint research centre

Qua innovatie hebben we het verzoek gekregen een tweetal oefengames mee te helpen ontwikkelen met een softwarebedrijf en het SPRINT research centre. Het zijn leuke spellen die helpen bij de krachtstraining van de grote beenspieren en sluiten daarmee ook weer aan op het vraagstuk naar de beste (en leukste) manier om kracht te trainen.

Daarnaast hebben we ditzelfde onderzoekscentrum gevraagd of ze ons kunnen helpen bij het ontwikkelen van een inlegzool die meet hoeveel er belast wordt. Dit zou een handig hulpmiddel zijn voor fysiotherapeuten en cliënten die vanwege botbreuken nog niet volledig op hun benen mogen staan. Door direct informatie te krijgen over de belasting kan er beter en efficiënter getraind worden.

Meer informatie

Voor meer informatie over de WOC of de onderzoeksprojecten kunt u contact opnemen met de onderzoekscoördinatoren:

Nicolien Ottens: n.ottens@zorggroepgroningen.nl
Maarten Westmaas: m.westmaas@zorggroepgroningen.nl