Nieuw fitnessapparaat voor de EBC-Academy

15 mei 2015

Op verzoek van het SPRINT-onderzoekscentrum, zijn fysiotherapeuten van Maartenshof samen met twee studenten van de opleiding medische technologie, begonnen met een gebruiksonderzoek van een nieuw fitnessapparaat. SPRINT staat voor: Smart Prevention, Rehabilitation & INtervention Technologies for improved mobility. De bedoeling van dit onderzoek is om een nieuwe spierkrachttraining te ontwikkelen. Op deze manier kunnen ouderen de spierkracht van rug en benen verbeteren en specifiek het vallen voorkomen. Een relevant onderwerp aangezien ongeveer de helft van alle revalidanten van Zorggroep Groningen opgenomen worden in verband met een val. Hiervoor moeten verschillende producten ontwikkeld worden waaraan Zorggroep Groningen zijn medewerking verleend.

Drie prototypes stonden klaar om getest te worden. Ten eerste het fitnessapparaat. Vervolgens een computerspel om het trainen leuker te maken. En tenslotte de software ontwikkeld voor therapeuten om de voortgang van de revalidatie in de gaten te kunnen houden. De fysiotherapeuten van Maartenshof zijn aan de slag gegaan om te kijken op welke punten er verbeteringen kan worden doorgevoerd.

Het testen van prototypes is leuk en leerzaam voor zowel de studenten als de therapeuten. De verwachting is dat de drie producten nog flink doorontwikkeld moeten worden om tot goede bruikbare producten te komen. Uiteindelijk zouden de producten goed ingezet kunnen worden tijdens de revalidatie. Zorggroep Groningen zet zich via de EBC Academy en de WOC in voor wetenschappelijk onderzoek maar ook voor  innovatie en ontwikkeling van producten die de zorg en behandeling vooruit helpen. Dit is daar een goed voorbeeld van.