Hanze Active Aging Lab (HAAL) op beweegmarkt in Maartenshof

20 mrt 2014

Op zaterdag 16 maart was lector Transparante Zorgverlening Prof. Dr. C.P. van der Schans en directeur van het Hanze Active Aging Lab (HAAL), op uitnodiging van de onderzoekscoördinatoren van de Wetenschappelijke Onderzoekscommissie van het EBC (WOC), op bezoek om de GAITRite (http://www.gaitrite.com/) uit te testen. De GAITRide is een 10 meter lange loopmat verbonden met een computer. De loopmat zit vol met sensoren die precies meten waar en wanneer men een voet neer zet. De mat kan gebruikt worden om het looppatroon of gangbeeld heel precies te analyseren.

In het Hanze Active Ageing Lab (HAAL) kijken studenten en onderzoekers integraal naar factoren die te maken hebben met bewegen, gezondheid en veroudering.

Binnen het Hanze Active Ageing Lab zijn drie laboratoria gecreëerd die geschikt zijn voor onderzoek en onderwijs:

• Bewegingslab: Deze ruimte bevat opstellingen om metingen te doen naar inspanningsvermogen, loopsnelheid en kracht.

• Metaboollab: Hier staan opstellingen om lichaamssamenstelling en stofwisseling te meten, aangevuld met apparatuur om slikfuncties en mondgezondheid te meten.

• Neuropsychologisch lab: Hier staan meetopstellingen waarmee onderzoekers en studenten vragenlijsten kunnen afnemen en testen uitvoeren die gericht zijn op aandacht, reactiesnelheid en geheugen. Ook staan er testopstellingen om de fysiologische effecten van stress en ontspanning te meten.

Binnen het, op 15 januari 2014 ondertekende, samenwerkingsverband met de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen om langlopende onderzoekslijnen te ontwikkelen bieden de onderzoeksfaciliteiten van het HAAL goede mogelijkheden tot het doen van wetenschappelijk onderzoek.

De GAITRite was in ieder geval een staaltje indrukwekkende technologie die we hopelijk in de toekomst kunnen inzetten om onderzoek mee te doen en wellicht onze therapieën te verbeteren. Voor meer informatie over het wetenschappelijk onderzoek (WOC) en de GAITRide kunt u contact opnemen met Maarten Westmaas (m.westmaas@zorggroepgroningen.nl) en Nicolien Ottens (n.ottens@zorggroepgroningen.nl)