Feestelijke boekpresentatie gedichtenbundel van bewoners Maartenshof

24 mei 2016

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Hofplein van Maartenshof, locatie van Zorggroep Groningen, wordt donderdag 26 mei van 15.00 - 16.30 uur de gedichtenbundel "De Maartenshofgedichten" van dichter Arjen Boswijk gepresenteerd. De gedichtenbundel is tot stand gekomen door mooie en bijzondere verhalen van een aantal cliënten wonend op de psychogeriatrische afdeling van Maartenshof. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan één van de bewoners van Maartenshof, die een bijdrage heeft geleverd aan de gedichtenbundel.

Zes jaar geleden belandde de moeder van dichter Arjen Boswijk, mevrouw Elisabeth Boswijk-Holtrop na een aantal aandoeningen via het Martini Ziekenhuis uiteindelijk in Maartenshof. Arjan kwam regelmatig bij zijn moeder op bezoek. Arjan vertelt: 'Mijn moeder werd liefdevol verpleegd maar was geen gemakkelijke patiënt. Op haar afdeling woonde een man die er trots op was dat hij een onderscheiding van Hare Majesteit had mogen ontvangen. Wanneer ik mijn moeder bezocht, zocht hij steeds contact en ik sprak dan even met hem. Hij vertelde me het verhaal van de onderscheiding wekelijks tot ergernis van mijn moeder. Ze beet hem wel eens toe: “ dat weet hij al, dat heb je hem al vaker verteld”. Hij trok zich daar weinig van aan en vertelde rustig verder. Mijn moeder is inmiddels overleden."

Arjen werd door dit verhaal geïnspireerd en besloot dit soort verhalen op te schrijven en om te zetten in gedichten. Onder leiding van de activiteitencoördinatoren van Maartenshof, zijn er tweewekelijks gezellige gesprekken over vroeger gevoerd met een groepje oudere dames. Arjen vertelt: We dronken samen koffie en hadden het over veel verschillende onderwerpen zoals de meester op school, feestdagen en verkering.' Via de financiële steun van de Vrienden van Maartenshof worden er nu 150 bundels gedrukt.