Cliëntenwens vervuld: Stadsrondrit langs vertrouwde plekken van vroeger

24 jun 2016

In het kader van het project ‘De wens van de mens’ is vanochtend de wens van mevrouw Van Boven uit Maartenshof vervuld. Het grootste deel van haar leven bracht mevrouw Van Boven door in haar geliefde stad Grunn. Van de Zeeheldenbuurt tot de Korrewegwijk: voor haar waren er geen verborgen straten en stegen. Doordat ze niet meer goed ter been is, komt ze de laatste jaren nog maar weinig in de stad. Haar grootste wens was dan ook om een stadsrondrit te maken, langs de vertrouwde plekken van weleer.

Voordat de wens van mevrouw Van Boven in vervulling ging, is mevrouw geïnterviewd over haar wens. Lees hier haar verhaal.

Mevrouw Van Boven is een echte Groningse. “De enkele jaren die mijn man en ik in Rotterdam woonden, had ik heimwee naar Groningen.” Glimlachend vervolgt ze: “Gelukkig keerden we 20 jaar geleden definitief terug. We hebben op verschillende plekken in de stad gewoond, maar belandden uiteindelijk in Paddepoel. Ondanks dat mijn man daar is overleden, hadden we daar een hele fijne tijd. Daarom wil ik tijdens de stadsrondrit graag even rondkijken in deze wijk. En net als vroeger een visje eten bij de lokale visboer.”

Terug naar vroeger
“Ik heb zelf mijn wens ingestuurd, maar had niet gedacht dat uitgerekend mijn wens in vervulling zou gaan!” vertelt mevrouw Van Boven enthousiast. “Toen mijn activiteitenbegeleidster het vertelde, drong het eerst niet tot me door. Ik vind het echt heel leuk, want ik ben een stadsmens. Ik verwacht een interessante en gezellige dag, waarin we veel herinneringen aan vroeger ophalen. Ik zou het fijn vinden als mijn vrijwilligster van Zorggroep Groningen meegaat. We zien elkaar wekelijks en hebben een hele hechte band. Haar gezelschap zou het plaatje compleet maken.”

Het Groningen van nu
Mevrouw Van Boven is ook erg benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen in de stad. “Ik heb gehoord dat er wijken bij zijn gekomen, en dat de Grote Markt op z’n kop staat. Ik weet niet wat ik er van ga vinden, maar ik ben wel erg nieuwsgierig.” Er is één plek waar ze liever niet langs rijdt: het huis waar ze samen met haar man heeft gewoond. “Die nostalgie maakt me een beetje verdrietig, want deze fijne tijd is geweest en komt nooit weer terug.”

Goede afleiding in Maartenshof
Mevrouw Van Boven staat doorgaans niet teveel stil bij de lege plek die haar man heeft achtergelaten. “In Maartenshof heb ik altijd genoeg te doen. Ik heb veel contact met drie dames op de benedenverdieping. We kletsen wat af met z’n vieren!” vertelt ze opgewekt. “Ook als ik alleen ben, vermaak ik me goed. Tegenwoordig maak ik vaak woordpuzzels. Ik vind het dan juist heerlijk om alleen te zijn.” Daarnaast neemt mevrouw Van Boven deel aan activiteiten die Zorggroep Groningen voor cliënten organiseert. “Ik ben een keer naar een voorstelling geweest en elke vrijdagmiddag doe ik mee met de bingo. De activiteitenbegeleidsters brengen altijd veel vreugde en gezelligheid. Dat belooft veel goeds voor de stadsrondrit!”