A.G. Wildervanck richt beleefgangen in

23 nov 2015

De nieuwe koers van Zorggroep Groningen luidt ‘Altijd de mens zien’. De mens, onze cliënt, met zijn gebruiken, gewoonten, patronen en rituelen. Dat is het uitgangspunt voor de pilot belevingsgerichte zorg op de verpleegafdelingen van locatie A.G. Wildervanck. Om aan te sluiten bij de vroegere leefomgeving van cliënten is daarom een proef gestart met zogenaamde ‘beleefgangen’.

Het straatbeeld van vroeger
Op locatie A.G. Wildervanck van Zorggroep Groningen is een proef gestart in de woonomgeving van één van de verpleegafdelingen. De afdeling is belevingsgericht ingericht met een eigen voordeur, brievenbus, bakstenen muren, een ouderwets gezellige huiskamer en een Winkel van Sinkel waar cliënten producten van vroeger kunnen halen. Dankzij aangebrachte wolkenplafonds met led-verlichting wordt het straatbeeld versterkt.

Leefomgeving heeft positief effect op welbevinden
De inrichting van de woonomgeving is bepalend voor de beleving door dementerende ouderen. Geur, kleur, gevoel en het zien van herkenbare objecten levert een belangrijke bijdrage in de beleving van die omgeving. Uit onderzoek van dr. Anneke van der Plaats blijkt dat een dementerende oudere beter gaat functioneren in een voor hem gunstige leefomgeving en daardoor tot meer in staat is dan vaak gedacht wordt.

Samenwerking
Mede dankzij de creativiteit van de medewerkers op de locatie is deze pilot tot stand gekomen. De bedrijven DOK 23 en JHN Creatives, die ruime ervaring hebben in deze vorm van omgevingszorg, hebben in samenwerking met schildersbedrijf Reisiger de beleefgang gerealiseerd.

 

Beleefgang
Beleefgang
Wolkenplafond
Wolkenplafond